Boek: Onze IJsberg smelt !

Onze ijsberg smelt! Over succesvol veranderen in moeilijke tijden van John Kotter & Holger Rathgeber

Inhoud:
Dit boek laat op levendige wijze zien hoe je als team of organisatie om kunt gaan met veranderingen en crisissituaties en zo nieuwe kansen kunt creëren. Wat “Wie heeft mijn kaas gepikt” voor de verandering van het individu is, is “Onze ijsberg smelt!” voor verandering van groepen, teams en organisaties

John Kotter auteur, hoogleraar aan Harvard en trainer, vertellen een fabel over pinguins om het gesprek over moeilijke veranderingen in organisaties te faciliteren. Het verhaal gaat over een pinguinkolonie, die in haar voortbestaan wordt bedreigd, omdat hun leefomgeving, de ijsberg, smelt.
Na ontdekking hiervan gaat een leidinggevend team aan de slag om in samenwerking met andere pinguins een overlevingsstrategie uit te denken en uit te voeren. Ze kijken de leefwijze van een zeemeeuw af en worden een nomadenkolonie, waardoor ze niet meer afhankelijk zijn van een stabiele ijsberg.

De fabel haakt in op herkenbare situaties, de gemeenschappelijke nieuwe taal en de impliciete aandacht voor logica, communicatie, initiatief en actie. Hiermee geeft Kotter zijn veranderaanpak concreet handen en voeten. Mooie tekeningen in kleur van de pinguins en makkelijk geschreven teksten verhogen de leesbaarheid. Het boek is bestemd voor mensen die door middel van het samen lezen van deze fabel, willen werken aan oplossingen die ze niet alleen kunnen realiseren.

DSC_2266

Laat wat van je horen

*